NOVÁ PUBLIKACE: ANARCHISTIČTÍ KOMUNISTÉ KU PROLETARIÁTU (Prohlášení zásad)

Právě posíláme do tisku novou brožurku Anarchističtí komunisté ku proletariátu (Prohlášení zásad – 1895). Cena 10 Kč. Na 16 stránkách formátu A6. Poštovné 20 Kč. Objednávky přijímáme na spolekzadruha@riseup.net nebo zprávou na FB „Zádruha – historický spolek“.

V letech 1883 až 1900 působila mezi českými imigranty v USA tou dobou slavná Mezinárodní dělnická jednota v Americe (MDJ), jak se označovala česká sekce International Working Peoples Association of America (IWPA). Říkávalo se jí také „Černá Internacionála“ a hlásila se k myšlence anarchistického komunismu. Již v roce 1893 sepsali němečtí anarchisté prohlášení zásad IWPA s názvem „Anarchističtí komunisté ku proletariátu“, kterým nahradili známou „Pittsburskou deklaraci“ z roku 1883. Čeští anarchisté ji na své Konferenci české MDJ v Chicagu v roce 1893 nakonec neprojednali, ačkoliv to bylo v plánu, a tak došlo nakonec k debatě v rámci MDJ až v roce 1895. Agitační výbor MDJ v květnu 1895 vytiskl v několikatisícovém nákladu jako leták k propagaci mezi širšími vrstvami dělnictva.